Proof of Concept (PoC) of Minimum Viable Product (MVP)?

Leestijd 5 min - Verhaal van Bas Blokhuis
stickies

Maak je een Proof of Concept (PoC) om te bewijzen dat je idee levensvatbaar is? Of een Minimum Viable Product (MVP) om je product direct daarna te kunnen lanceren? Wat, hoe en waarom?

Het valideren van je idee: De basis voor een succesvolle productlancering

In de dynamische wereld van SaaS-start-ups, is het van cruciaal belang om ideeën snel en efficiënt te valideren. Twee populaire methoden om dit te doen zijn het Proof of Concept (PoC) en het Minimum Viable Product (MVP). Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, dienen ze verschillende doelen en zijn ze geschikt voor de verschillende fasen waarin een bedrijf zich kan bevinden.

Proof of Concept van Armare vacature pagina

Wat is een Proof of Concept (PoC)?

Een Proof of Concept is een product dat bewijst dat jouw product of service überhaupt realiseerbaar is. Je kunt het zien als een soort experiment of prototype dat tot doel heeft om de technische haalbaarheid van een idee of technologie aan te tonen. Letterlijk dus het bewijs (Proof) van je idee (Concept).

In een PoC ligt de nadruk op het valideren van de kernfunctionaliteit zonder dat je een volledig product hoeft te ontwikkelen. Een PoC hoeft dus nog niet de techniek te bevatten waarmee jouw uiteindelijke product wordt gebouwd, en is daarom een snelle (en goedkope) bewijsvoering voor de levensvatbaarheid van je product. Met een PoC kun je je stakeholders en investeerder laten zien dat hetgeen je bedacht hebt ook daadwerkelijk kan.

Kort gezegd is een PoC een manier om aan te tonen dat een idee potentieel heeft en technisch mogelijk is.

Wanneer kies je voor een PoC?

  • Technische Onzekerheid: Als je een nieuw of innovatief concept hebt waarvan je niet zeker weet of het technisch uitvoerbaar is.
  • Investeringen Aantrekken: Als je financiering of partnerschappen wilt aantrekken door te laten zien dat jouw idee technisch haalbaar is.
  • Interne Validatie: Wanneer je interne stakeholders moet overtuigen van de levensvatbaarheid van een project voordat er meer middelen aan worden besteed.

Waar moet je op letten?

  • Simpliciteit: Focus op het essentiële deel van je idee dat bewezen moet worden. Een PoC hoeft niet perfect te zijn, maar moet wel de kernfunctionaliteit demonstreren.
  • Schaalbaarheid: Houd er rekening mee dat een succesvolle PoC niet automatisch betekent dat het idee schaalbaar is. Dit moet in latere fasen worden beoordeeld.
  • Documentatie: Leg de resultaten en leerpunten van de PoC goed vast, zodat deze als basis kunnen dienen voor verdere ontwikkeling.
Illustratie van de software gemaakt door Dharma voor Technetix

Wat is een Minimum Viable Product (MVP)?

Een MVP is een zogeheten Minimum Viable Product. Vrij vertaald: de meest uitgeklede vorm van je product dat levensvatbaar is. Het product zoals dat gebruikt gaat worden door jouw gebruikers, in zijn meest minimale vorm.

Toewerken naar een MVP is belangrijk, omdat je op deze manier de snelste validatie krijgt van je product en waardevolle feedback van je gebruikers. Met behulp van deze feedback en learnings kun je vervolgens je product doorontwikkelen en het nog beter, mooier en functioneler maken.

Wanneer kies je voor een MVP?

  • Marktvalidatie: Als je wilt testen of er een marktvraag is voor je productidee, en als je gebruikersfeedback wilt verzamelen om het product te verbeteren.
  • Snelle time to market: Als je zo snel mogelijk een product op de markt wilt brengen om concurrentievoordeel te behalen.
  • Iteratieve ontwikkeling: Als je van plan bent om je product stap voor stap te ontwikkelen, gebaseerd op de feedback van gebruikers.

Waar moet je op letten?

  • Balans tussen functionaliteit en simpliciteit: Een MVP moet voldoende waarde bieden aan gebruikers, maar tegelijkertijd eenvoudig genoeg zijn om snel te kunnen worden gebouwd en aangepast.
  • Gebruikersfeedback: Zorg voor een solide systeem om gebruikersfeedback te verzamelen en te analyseren, zodat je gericht verbeteringen kunt doorvoeren.
  • Risico’s van over-engineering: Probeer te vermijden dat je te veel functionaliteiten toevoegt in de MVP-fase. Focus op de essentie en breid pas uit op basis van feedback.

Conclusie

Wanneer je nieuwe technologie op de markt brengt is het essentieel om je idee te valideren. Een PoC en een MVP zijn beide waardevol, maar dienen ieder een eigen doel. Door te begrijpen wanneer en hoe je elk van deze tools moet gebruiken, kun je de risico’s minimaliseren, kosten besparen en je kans op succes vergroten.

Heb jij een tof idee en wil je hiermee aan de slag? Lees dan het artikel ‘Kickstart your idea‘.

Wil je nieuwe technology op markt brengen?

Mail ons op hello@dharma.nl

of bel 033 711 21 23,
dan bespreken we hoe we jouw idee tot uitvoering kunnen brengen.