
Even voorstellen Mark
Onze frontend eindbaas
Je kunt nog zo netjes alle WCAG-richtlijnen volgen, maar dat betekent nog niet meteen dat je website ook echt goed te gebruiken is voor mensen met een beperking. Toegankelijk zijn op papier is één ding. Maar hoe werkt het in de praktijk?
Voor medipoint.nl, de grootste webshop voor zorghulpmiddelen in Nederland, wilden we dat zeker weten. Want als er één webshop is die écht toegankelijk moet zijn, dan is het deze wel.
We hadden de technische kant van WCAG al op orde. Contrast, structuur, toetsenbordnavigatie, semantiek – het vinklijstje was af. Maar dat is dat voldoende?
Je weet natuurlijk pas echt hoe gebruiksvriendelijk een digitaal product is, als je het test met de mensen waar je het voor maakt. Dus nodigden we twee testers uit met een visuele beperking. Niet digitaal, maar gewoon bij ons op kantoor. Samen met het ontwikkelteam én een aantal stakeholders van Medipoint.
Spannend? Zeker. Maar ook ontzettend waardevol.
"Toegankelijkheid begint niet bij WCAG – het begint bij mensen"
Door samen live te testen zagen we dingen die je nooit uit alleen een checklist haalt. Kleine hobbels die voor de meeste gebruikers nauwelijks opvallen, maar voor iemand met een screenreader echt een drempel kunnen zijn.
Een paar voorbeelden:
Wat minstens zo belangrijk was: de impact op het team en de stakeholders. Live meekijken met iemand die jouw product gebruikt op een totaal andere manier, doet echt wat. Het maakt het onderwerp toegankelijkheid ineens concreet, tastbaar en urgenter.
Na de tests gingen we niet alleen terug naar onze backlog met nieuwe verbeterpunten – we gingen vooral terug met meer inzicht. Toegankelijkheid is geen eindstation, het is een manier van denken. En vooral: een manier van kijken.