Misschien heb je er weleens van gehoord, Kubernetes, en misschien ook niet. Maar één ding is zeker, Kubernetes is geweldig! Developer Jan-Willem vertelt je waarom…
Wat is Kubernetes?
Bij Dharma beheren we applicaties met behulp van Kubernetes, vaak afgekort als K8s. Het is een open-source platform dat helpt bij het automatisch beheren van applicaties die in containers draaien. Deze containers bevatten alles wat de applicatie nodig heeft, waardoor ze gemakkelijk verplaatst kunnen worden tussen omgevingen en altijd op dezelfde manier werken, ongeacht waar ze worden uitgevoerd. Kubernetes werd in 2014 ontwikkeld door drie ingenieurs van Google en tegenwoordig wordt het wereldwijd gebruikt om applicaties op een efficiënte en schaalbare manier te beheren.
Het gebruik van Kubernetes
Eén van de grootste voordelen van Kubernetes is dat het je in staat stelt om heel snel meer of minder capaciteit toe te voegen aan de server, afhankelijk van hoeveel vraag er is naar de applicatie. Je kunt dus flexibel op- en afschalen. Bijvoorbeeld wanneer je applicatie tijdelijk meer wordt gebruikt biedt Kubernetes je extra ruimte totdat die piek voorbij is. Je applicatie blijft dus altijd optimaal draaien.
Voorbeeld:
Stel je voor dat je een webwinkel hebt, en tijdens de feestdagen wordt je website ineens veel drukker bezocht. Met Kubernetes blijft je website soepel werken, ongeacht de hoeveelheid mensen die het bezoeken. Zodra de drukte afneemt, kun je weer eenvoudig afschalen, zodat je geen onnodige rekenkracht gebruikt.
Dankzij Kubernetes blijft alles dus soepel blijft draaien, ongeacht de omstandigheden. Maar er is meer…
Een paar voordelen van Kubernetes op een rijtje
Dankzij deze voordelen bouw en beheer je met Kubernetes sterke, schaalbare en efficiënte applicaties.
1.
Schaalbaarheid:
Kubernetes maakt het gemakkelijk om snel meer of minder rekenkracht toe te voegen, afhankelijk van de vraag naar onze applicaties.
2.
Betere beveiliging:
Het systeem heeft zeer geavanceerde beveiligingsfuncties die helpen om de applicaties veilig te houden.
3.
Efficiëntie:
Kubernetes zorgt ervoor dat de hardware optimaal gebruikt wordt, wat kan leiden tot lagere kosten en snellere applicaties. En veel taken die je normaliter handmatig moet doen, worden door Kubernetes automatisch uitgevoerd en dat bespaart tijd en geld.
4.
Portabiliteit:
Met Kubernetes kan je applicaties eenvoudig verplaatsen tussen verschillende omgevingen, zoals eigen servers, de cloud, of een combinatie daarvan.
5.
Betrouwbaarheid:
Kubernetes is ontworpen om problemen automatisch op te lossen, waardoor je applicatie altijd beschikbaar blijft.
6.
Consistentie:
Of je nu aan het ontwikkelen, testen of live zetten bent, Kubernetes zorgt ervoor dat alles op dezelfde manier werkt, binnen iedere omgeving. Dit zorgt voor stabiele applicaties, die goed door testbaar zijn en stabiel performen.
Hoe werkt dat dan precies?
Mmmmm, lastig. Gaan we dit echt proberen uit te leggen? Jazeker, dus houd je vast!Â
Om te beginnen bestaat Kubernetes uit twee hoofdonderdelen: de “Control Plane” en de “Nodes”. Deze twee werken samen om het systeem goed te laten functioneren.
Control Plane
De Control Plane is het ‘brein’ van Kubernetes. Het beheert het hele systeem en zorgt ervoor dat alles werkt zoals het hoort. Je kunt het zien als het centrale besturingssysteem dat de touwtjes in handen heeft.
Nodes
Nodes zijn de werkpaarden van Kubernetes. Dit zijn de machines, fysiek of virtueel, waarop de applicaties daadwerkelijk draaien. Elke node heeft bepaalde taken die ervoor zorgen dat de containers goed functioneren. Op de nodes draaien ook pods. Pods zijn de kleinste eenheden in Kubernetes waarin een of meerdere containers kunnen zitten die nauw met elkaar samenwerken.
Samenvatting
De Control Plane en de nodes werken dus constant samen om het systeem soepel te laten draaien. Deze samenwerking zorgt ervoor dat Kubernetes flexibel en schaalbaar is, en dat wil je! Het is ideaal is voor het beheren van complexe applicaties in verschillende omgevingen, van kleine ontwikkelprojecten tot grote, wereldwijde systemen.