HR-directeur spreekt op het grootste Scrum Event van Nederland

Leestijd 5 min - Verhaal van Thomas de Jong

Op donderdag 14 november 2024 vond het grootste Scrum Event van Nederland plaats, georganiseerd door Agile Scrum Group. Dit jaarlijks terugkerende Scrum event stond in het teken van gedragsverandering. Scrum master en HR directeur Nicole van den Brand was uitgenodigd om haar expertise op dit gebied te delen. Ze verzorgde een interactieve break-out sessie waar ze deelnemers kennis liet maken met het Dharma groeimodel.

Het grootste Scrum event van Nederland

Het Scrum Event is ieder jaar een dag vol kennisdeling, voorbeelden uit de praktijk en interactieve sessies. Met ruim 300 professionals en meer dan 20 sprekers, is dit het grootste event binnen het Agile-vakgebied.

Interactieve break-out sessies voor niet Scrum professionals

Tijdens het event waren er ook interactieve break-out sessies georganiseerd die qua onderwerp varieerde van intrinsieke motivatie en weerstand bij verandering tot de impact van leiderschap op verandering. Hierdoor was het event interessant voor iedereen die met verandermanagement te maken heeft, zoals HR-professionals en projectmanagers.

Zo organiseerde Nicole een sessie over ‘inzicht in gedrag en het belang van het gesprek’. Het was een interessante sessie waar deelnemers werden geconfronteerd met vragen als: ‘Hoe geeft jouw organisatie vorm aan professionele- en persoonlijke groei binnen de context van Agile werken?’ en ‘Waar loop je tegenaan?’.

Ook liet ze deelnemers zien wat wij binnen Dharma doen aan professionele- en persoonlijke groei en presenteerde het Dharma groeimodel.

 

Het Dharma groeimodel

Met het Dharma groeimodel kunnen we performance management en professionele groei agile vormgeven.

Het model bestaat uit drie pijlers: People, Process en Tools. Bij dit model komt het menselijke aspect op de eerste plaats. Het proces zorgt voor een constante feedback loop en zorgt voor de integratie in het agile framework. De tools zorgen voor duidelijke leerdoelen en maken ‘het echte gesprek’ mogelijk. Het is een combinatie van tech en touch in een doorlopend proces. Het stelt medewerkers in staat om eigenaarschap te nemen over hun eigen ontwikkelpad.

Het belang van het echte gesprek

De joint appraisal, ook wel “het echte gesprek”, speelt een sleutelrol binnen het Dharma groeimodel. Deze tool biedt niet alleen ruimte voor open communicatie, maar maakt het voor medewerkers ook mogelijk hun eigen ontwikkeling actief vorm te geven en daarmee eigenaarschap te nemen over hun eigen ontwikkelpad.

Door medewerkers te leren hoe ze op een constructieve manier feedback kunnen geven en ontvangen, ontstaat er een cultuur van vertrouwen en respect. Medewerkers voelen zich gezien en gehoord. Dit leidt tot psychologische veiligheid, hogere motivatie en meer betrokkenheid.

Heb je vragen of wil jij Nicole boeken als spreker?

Mail ons dan op hello@dharma.nl