
MACH software architectuur
De software-architectuur voor flexibele en schaalbare applicaties
Dit is hoe je digitale toegankelijkheid binnen je organisatie op de agenda krijgt.
Ten eerste is er reden genoeg. Omdat je het belangrijk vindt, omdat het straks moet en omdat je ook voor zoekmachines en AI modellen het makkelijker maakt om je website te scannen. Inclusiviteit in belangrijk in onze samenleving en op digitaal vlak valt er nog veel te winnen.
Het is belangrijk dat we als maatschappij en industrie niemand uitsluiten. Dus moeten we ervoor zorgen dat digitale toegankelijkheid gewaarborgd blijft.
Een toegankelijke website is niet alleen sociaal verantwoord, maar ook commercieel gezien slim. Toegankelijke websites zijn vaak beter gestructureerd en hebben begrijpelijke teksten. Daardoor kunnen mensen met een beperking makkeler door je website navigeren.
Dit zelfde geld voor crawlers, AI modellen en voorleessoftware. Je website wordt dus niet alleen toegankelijker voor mensen maar ook voor bots. Daarnaast is het voor webshops erg interessant omdat je het aantal potentiële kopers kan verhogen (ongeveer 20% van de Nederlanders heeft een beperking).
Twan, onze toegankelijkheid expert, heeft een scan methode ontwikkeld en onze website onderzocht aan de hand van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).
Deze scan bestaat uit handmatig onderzoek en geautomatiseerde tests zodat we een compleet beeld krijgen van de situatie.
In de scan is gekeken naar de vier basisprincipes van toegankelijkheid:
Op basis van onze eigen scan en de awareness sessie is de noodzaak voor meer digitale toegankelijkheid blootgelegd en hebben we een actieplan gemaakt. We zullen ons de komende tijd focussen op het begrijpelijker maken van moeilijke technische teksten, afbeeldingen voorzien van een heldere omschrijving, de navigatiestructuur aanpassen en op een aantal plaatsen het contrast verhogen.
Nu we weten waar we staan hebben we de WCAG richtlijnen geïntegreerd in onze design principes zodat er structureel gewerkt wordt aan digitale toegankelijkheid binnen ons bedrijf en de applicaties die wij ontwikkelen. Voor alle nieuwe applicaties wordt dit vanaf het eerste UX ontwerp direct meegenomen in het ontwikkelproces.
Gelukkig begint toegankelijkheid steeds meer te leven en staan we er met z’n allen steeds meer bij stil en worden er vanuit verschillende kanten stappen gezet.
Wij nemen ook stappen. Zo hebben wij een simpele WCAG checklist beschikbaar gesteld zodat organisaties hier zelf mee aan de slag kunnen. Ook bieden wij een gratis toegankelijkheid scan aan voor maatschappelijke organisaties en woningcorporaties. Met deze scan krijg je een goed beeld van de huidige situatie en wat je kunt doen om dit te verbeteren.
Voor het toegankelijk maken van organisaties bestaat al enige tijd het toegankelijkheidsfonds. Bijvoorbeeld om het bedrijfspand toegankelijk te maken voor rolstoelen. Het toegankelijkheidsfonds kun je nu ook gebruiken om websites digitaal toegankelijk te maken. Dit kun je doen via de lokale gemeente. De hoogte van de subsidies, de spelregels en de eisen om in aanmerking te komen verschillen per gemeente.
28 juni is het zover! Dan gaat de European Accessibility Act (EAA) van kracht en alle grote websites en webshops moeten daar aan voldoen. Zorg dus dat digitale toegankelijkheid op de agenda komt!
We helpen je graag op weg naar een inclusieve samenleving 🫶