De opkomst van Agile Scrum: van Waterval naar Wendbaar

Leestijd 5 min - Verhaal van Peter Quenzel

Als software developer kun je niet meer om de termen ‘Agile’ en ‘Scrum’ heen. Maar waarom is deze manier van werken zo populair? En wat is nu eigenlijk het verschil? We bespreken het met onze Scrum-expert Peter Quenzel, die onder andere Dharma’s overgang van waterval naar Scrum in goede banen leidde.

Waar komt de Agile Scrum-trend vandaan?

Volgens Consultancy.nl is meer dan de helft van de organisaties in Nederland al langer dan 3 jaar bezig Agile en Scrum. Waar komt die populariteit vandaan, volgens de software developers van Dharma? “Omdat het een hele voorspelbare manier is van werken,” aldus Quenzel. “Je knipt een groot project, idee, of een doel op in kleinere stukken. Vervolgens ga je iteratief zorgen dat er iets tastbaars uit voortkomt.”

De origines van Agile en Scrum

Agile en Scrum zijn ontstaan als reactie op de traditionele, planmatige benaderingen van softwareontwikkeling. De term ‘Agile’ werd voor het eerst geïntroduceerd in het ‘Agile Manifesto’, dat in februari 2001 werd opgesteld door een groep softwareontwikkelaars die geloofden in een lichtere, flexibelere aanpak van ontwikkelingsprocessen.

Scrum, aan de andere kant, is een specifieke Agile-methode voor projectmanagement. De basis van het raamwerk werd geïntroduceerd in 1986 en is later door Ken Schwaber en Jeff Sutherland volledig uitgewerkt. Zij presenteerden Scrum zoals we het nu kennen voor het eerst op een conferentie in 1995. Sindsdien is Scrum enorm in populariteit gestegen.

Sinds de introductie van de principes zijn ze met name veel gebruikt in de wereld van software development, maar ook bijvoorbeeld in marketing en consultancy, waar gebruikers veel voordelen ervaren, waaronder verbeterde betrokkenheid bij klanten.

Betrokkenheid bij klanten

Scrum verdeelt het werk in korte iteraties, genaamd sprints, waarin teams samenwerken om periodiek vooraf afgestemde resultaten te leveren. Volgens Quenzel is dat ook een van de belangrijkste redenen waarom ook klanten de Agile werkmethode kunnen waarderen. “Klanten vinden het fijn dat ze iedere twee weken iets nieuws en tastbaars krijgen. Daardoor hebben ze ook het idee hebben dat ze controle hebben, het elimineert een beetje onvoorspelbaarheid. En het houdt je betrokken bij het proces.”

Bij Scrum zijn klanten namelijk Product Owner. Dat betekent dat uiteindelijk zij verantwoordelijk zijn voor het eindproduct en de oplevering per sprint, en niet de partij waar ze mee samenwerken. “In het begin was dat nog heel erg wennen voor klanten, maar uiteindelijk heeft iedereen het bijzonder snel omarmd. Dat komt mede door de snelle en flexibele manier van werken.”

Voorspelbaarheid in resource planning

Er zijn nog meer voordelen. “Planning-wise is het heel fijn om je developers op deze manier in te zetten,” zegt Quenzel. “Omdat ieder team werkt volgens dezelfde principes, is het vrij makkelijk om op- en af te schalen op basis van vraag.” Op die manier bieden Agile en Scrum niet alleen voordelen voor teams en klanten, maar ook zeker voor projectmanagement. Toch is het vaak niet duidelijk wat nou eigenlijk het verschil is tussen de twee.

Structuur en routine voor (Scrum) teams

Als laatste voordeel biedt Agile Scrum structuur en routine aan teams door middel van een set van duidelijk gedefinieerde rollen, rituelen, artefacten en regels. Dit alles draagt bij aan een georganiseerde en gestructureerde manier van werken, waardoor Scrum teams effectiever kunnen samenwerken en zich beter kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dit is geen overbodige luxe in de dynamische wereld van software ontwikkeling waar technische ontwikkelingen zich in rap tempo aandienen.

Scrum in 't kort

Wat is het verschil tussen Agile en Scrum?

De termen ‘Agile’ en ‘Scrum’ worden vaak door elkaar gebruikt. Ondanks dat ze met elkaar te maken hebben, betekenen ze zeker niet hetzelfde. Waar zit het verschil in volgens Peter Quenzel? “Agile is een mindset en Scrum is een raamwerk, of een framework.” Scrum is in essentie dus een praktische toepassing van de Agile mentaliteit. “Agile is een mindset van dat je incrementeel en iteratief werkt. Doordat je kleine stapjes zet leer je heel veel, en die leringen pas je gelijk toe. De continue feedbackloop die inherent is aan het werken volgens Agile, dwingt dit eigenlijk op een prachtige manier af. Scrum is een manier om dat vorm te geven.”

Dat betekent dus ook dat je bij Scrum nooit over een proces mag praten, want dat betekent dat je een vaste standaard aan stappen hebt. “Het idee is juist dat je binnen het Scrum-raamwerk de vrijheid hebt om invulling te geven aan een opdracht.” Zo kan het zelfs dat er per team soms kleine nuances zitten in hoe ze Scrum toepassen. “Scrum geeft je handvatten voor hoe je een proces doorloopt, maar laat je daarin verder vrij. En Agile is de mindset, van iteratief en incrementeel die dit verloop ondersteunt.”

Conclusie

De populariteit van Agile Scrum in software development is niet toevallig. De methode biedt een voorspelbare manier van werken door projecten op te knippen in behapbare stukken, wat leidt tot iteratieve en tastbare resultaten. Klanten waarderen de betrokkenheid en controle die ze ervaren door de regelmatige oplevering van tastbare resultaten, terwijl het ook voordelen biedt voor resource planning.

Daarnaast is het belangrijk om het verschil tussen Agile en Scrum te kennen: Agile is een mindset van iteratief en incrementeel werken, terwijl Scrum een raamwerk is dat deze mindset praktisch toepast. Deze combinatie van flexibiliteit en structuur maakt Agile Scrum een krachtige benadering in de steeds evoluerende wereld van softwareontwikkeling.

Meer weten?

Kijk ook onze andere Scrum-gerelateerde video’s. Bijvoorbeeld deze waar we praktische voorbeelden geven van waarom en hoe je Scrum implementeert en deze over Scrum’s 5 belangrijkste kernwaarden. Bekijk ze nu!

Ook een Scrum Team als Service?

Mail ons op hello@dharma.nl
of bel 033 711 21 23,
dan bespreken we hoe we jouw idee tot uitvoering kunnen brengen.