De 5 kernwaarden van Scrum uitgelegd

Leestijd 5 min - Verhaal van Peter Quenzel

Door Scrum te omarmen kun je als organisatie efficiënter projecten beheren en een cultuur van continue verbetering opbouwen, wat vaak leidt tot grotere tevredenheid bij zowel klanten als eigen teamleden. Maar, hoe werkt dat Scrum nou precies? Onze Agile-expert Peter Quenzel legt de 5 belangrijkste principes achter het raamwerk uit, zodat je ook zelf met Scrum aan de slag kunt.

Scrum in het kort

Scrum is een Agile projectmanagementmethode die teams helpt flexibel en adaptief te werken. Het verdeelt het werk in korte iteraties, genaamd sprints, waarin teams samenwerken om periodiek vooraf afgestemde resultaten te leveren. Scrum bevordert continue verbetering door regelmatige feedback en aanpassingen.

Het omvat rollen zoals Product Owner, Scrum Master en het ontwikkelingsteam, waardoor een collaboratieve omgeving ontstaat. Scrum biedt voorspelbaarheid en zichtbaarheid, wat resulteert in een gestroomlijnde ontwikkeling en hogere klanttevredenheid. Het is flexibel, focusgericht en bevordert een cultuur van respect en samenwerking. Al met al is Scrum samen te vatten in 5 kernwaarden, die we hieronder uitleggen.

Openness

“Openness vertaalt zich naar eerlijk zijn over wat je wel en niet kan, waar je tegenaan loopt en wat je moeilijk vindt,” aldus Quenzel. Vaak gaat dit nog verkeerd bij software development teams, die gewend zijn om ‘ja’ te zeggen en pas later met complicaties te dealen. Openheid moet eventuele struggles al in een eerder stadium blootleggen.

Maar, deze kernwaarde draait ook om open naar elkaar zijn met feedback. ”Met Scrum durven we meer feedback te geven en te ontvangen. We staan daar open voor, omdat het onderdeel is van het raamwerk en onze processen.”

Respect

Het woord zegt het eigenlijk al, en voor Scrum is het eigenlijk niet anders. Quenzel: “Respect geeft de ander waardigheid en zorgt ervoor dat diversiteit als waardevol wordt gezien. Respect is essentieel, zeker waar mensen met elkaar samenwerken.”

Bij Dharma bestaan teams bijvoorbeeld uit personen die ieder zijn of haar individuele kwaliteiten en ideeën hebben. “We vinden het belangrijk dat iedereen binnen het team vrijelijk zijn mening kan geven en dat ieder zijn mening en invalshoeken gerespecteerd en gewaardeerd wordt. Dat niemand meer of minder waardevol is dan een ander en dat we elkaar vertrouwen, naar elkaars ideeën luisteren en elkaars prestaties erkennen.”

Juíst de erkenning van elkaars kwaliteiten en het bewust zoeken naar samenwerking voegt enorm veel waarde toe. “Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we problemen kunnen oplossen, geen features ontwikkelen die toch nooit gebruikt zullen gaan worden en dat we geen ondermaatse software in productie zullen zetten.”

Courage

Quenzel: “Dharma werkt volgens het credo ‘Fail Fast, Learn Faster.” Echter, er is moed nodig om dit daadwerkelijk toe te passen en actief uit te dragen. “Courage stelt iedereen in staat om risico’s te nemen, en het bevordert de bereidheid uit je comfortzone te stappen. Het moedigt aan eerlijk te zijn, fouten toe te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor je daden.”

Courage werkt een beetje via de Pippi Langkous-gedachte: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. “Courage vertalen wij als dat je de moed hebt om dingen aan te gaan, ook al heb je ze nog nooit gedaan. Ga ze toch aan en en maak je er gewoon het beste van. Dat doe je keer op keer, waardoor eigenlijk je kennisgebied en ervaringen worden uitgedijd,” aldus Quenzel. “Daarmee inspireer je ook vaak anderen om hetzelfde te doen.”

Ook helpt courage om verbeteringen te identificeren. “Niks is heilig. Status quo’s worden ter discussie gesteld, bestaande processen worden in twijfel getrokken en zo worden gebieden die verbetering nodig hebben geïdentificeerd.”

Commitment

Gerelateerd aan het concept van focus is commitment. In Scrum commit je je als team aan één sprint goal of een product goal, of aan een taak. Daar ligt vervolgens de volledig focus op. Hoe pak je dat aan? “Commitment ga je aan nadat je eerst een inspectie hebt gedaan van ‘wat is het?’, ‘hoe ziet het eruit?’, ‘wat zijn de verwachtingen?’. Geef je daarna je commitment betekent dat dus ook dat je vertrouwen hebt in elkaars kunnen.” Binnen Scrum commit je je dus niet persé alleen aan een taak, maar ook aan je team.

Conclusie

Door de 5 kernwaarden van Scrum te begrijpen en te omarmen, opent een organisatie de deur naar efficiënter projectmanagement en een cultuur van continue verbetering. Openheid zorgt voor transparantie, Respect bevordert een positieve en diverse werkomgeving, Courage stimuleert risicobereidheid en leren van fouten, Focus elimineert afleiding en bevordert doelgerichtheid, en Commitment versterkt teamcohesie en vertrouwen.

Door deze waarden te cultiveren, kan een organisatie niet alleen effectiever werken, maar ook een werkcultuur creëren waarin zowel klanten als teamleden floreren. En als je wilt beginnen met Scrum? “Gewoon doen,” aldus Quenzel.

Meer weten?

Kijk ook onze andere Scrum-gerelateerde video’s. Bijvoorbeeld deze waar we praktische voorbeelden geven van waarom en hoe je Scrum implementeert en deze waarin we de toenemende populariteit van Agile en Scrum verklaren.

Ook een Scrum Team als Service?

Mail ons op hello@dharma.nl
of bel 033 711 21 23,
dan bespreken we hoe we jouw idee tot uitvoering kunnen brengen.