Waarom WCAG Belangrijk Is voor Jouw Website

Leestijd 5 min -  Bas Blokhuis
WCAG icons
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn essentieel voor iedereen die betrokken is bij webontwikkeling en design. Dus ook voor Dharma. Als voorstanders van softwareontwikkeling die mensen in hun kracht zet, hechten wij veel waarde aan toegankelijkheid. Jij ook? Deze richtlijnen helpen ervoor te zorgen dat websites en digitale inhoud toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met verschillende beperkingen. We leggen je uit wat WCAG is, waarom het belangrijk is, en hoe je deze richtlijnen kunt implementeren.

Wat is de WCAG?

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines, een set richtlijnen ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C) om webcontent toegankelijk te maken voor mensen met verschillende handicaps, zoals visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen.

De evolutie van WCAG

De eerste versie van de WCAG werd geïntroduceerd in 1999 en sindsdien heeft het verschillende updates ondergaan om de relevantie en effectiviteit ervan te behouden. In 2008 werd WCAG 2.0 gelanceerd, wat een significante stap voorwaarts was in het verbeteren van de toegankelijkheid van webcontent. WCAG 2.0 introduceerde een meer gestructureerde aanpak met vier kernprincipes: waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid.

Het ontstaan van WCAG 2.1

Met de voortschrijdende technologie en de groeiende diversiteit aan apparaten en interactiemethoden op het web, bleef de behoefte aan verbetering van de toegankelijkheid bestaan. Daarom werd WCAG 2.1 geïntroduceerd in 2018 als een aanvulling op WCAG 2.0. Deze nieuwe versie bevatte 17 nieuwe succescriteria om beter te voldoen aan de behoeften van gebruikers met verschillende handicaps, met een bijzondere nadruk op mobiele toegankelijkheid en gebruikers met cognitieve beperkingen.

Het belang voor jouw website

Waarom zijn de WCAG van belang voor jou? In eerste instantie is het naleven van WCAG-richtlijnen een wettelijke vereiste in veel landen, waaronder Nederland. Hier is bijvoorbeeld de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) van kracht, die discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte verbiedt. Dit betekent dat overheidsinstanties en openbare dienstverleners, zoals ziekenhuizen en gemeenten, moeten voldoen aan de WCAG-richtlijnen. Maar de verwachting is dat de overheid deze Wet ook verder zal uitrollen onder particuliere bedrijven. Het is daarom verstandig om je alvast voor te bereiden, voordat dit een vereiste wordt met een strakke deadline.

Een betere gebruikservaring

Daarnaast is er ook een ethische verantwoordelijkheid. Toegankelijke websites zorgen ervoor dat iedereen, ongeacht hun fysieke of cognitieve capaciteiten, toegang heeft tot informatie en diensten. Dit verhoogt niet alleen de inclusiviteit, maar kan ook de gebruikerservaring verbeteren en een breder publiek aantrekken. Het implementeren van WCAG-richtlijnen, met inbegrip van de updates in WCAG 2.1, is daarom essentieel voor het creëren van een webomgeving die voor iedereen toegankelijk is en het voorkomen van mogelijke juridische complicaties.

Wat zijn de WCAG richtlijnen?

De WCAG hebben 4 kernprincipes die je kunt toepassen op elke website: Perceivable (waarneembaarheid), operable (bedienbaarheid), understandable (begrijpelijkheid) en robust (robuustheid).

1. Waarneembaarheid

Informatie en gebruikersinterface componenten moeten zodanig worden gepresenteerd dat ze door gebruikers waarneembaar zijn.

Voorbeelden: Tekstalternatieven voor niet-tekstuele content, zoals afbeeldingen en video’s; voldoende kleurcontrast tussen tekst en achtergrond.

2. Bedienbaarheid

Gebruikersinterface componenten en navigatie moeten bedienbaar zijn.

Voorbeelden: Alle functionaliteiten moeten toegankelijk zijn via een toetsenbord; gebruikers moeten genoeg tijd krijgen om inhoud te lezen en te gebruiken.

3. Begrijpelijkheid

Informatie en de bediening van de gebruikersinterface moeten begrijpelijk zijn.

Voorbeelden: Duidelijke en consistente navigatie; het vermijden van complex taalgebruik en het aanbieden van hulpmiddelen voor het invoeren van gegevens.

4. Robuustheid

Inhoud moet robuust genoeg zijn om betrouwbaar te worden geïnterpreteerd door een breed scala aan gebruikers, inclusief assistieve technologieën.

Voorbeelden: Gebruik van standaard HTML5 en CSS-codes die compatibel zijn met verschillende browsers en hulpmiddelen.

Welke stappen kun je zetten om te voldoen aan de WCAG?

Mocht je zelf ook aan de slag willen om je website toegankelijker te maken, kun je de volgende stappen volgen:

Start met een Toegankelijkheidsaudit

Analyseer je huidige website om te zien welke onderdelen niet voldoen aan WCAG. Er zijn tools beschikbaar, zoals WAVE en Axe, die kunnen helpen bij het identificeren van problemen.

Implementeer Tekstalternatieven

Voeg alternatieve teksten toe aan afbeeldingen, video’s en andere niet-tekstuele inhoud om ervoor te zorgen dat gebruikers met visuele beperkingen de inhoud kunnen begrijpen.

Optimaliseer de Navigatie

Zorg ervoor dat de navigatie eenvoudig en consistent is. Gebruik duidelijke labels en beschrijvingen voor links en knoppen.

Verbeter je Kleurcontrast

Controleer of er voldoende contrast is tussen tekst en achtergrondkleuren. Dit helpt gebruikers met visuele beperkingen de inhoud beter te lezen.

Test met Gebruikers

Betrek gebruikers met verschillende beperkingen bij het testen van je website. Hun feedback is cruciaal om te begrijpen waar verbeteringen nodig zijn.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken waarom de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) van cruciaal belang zijn voor elke website-eigenaar. Door te voldoen aan deze richtlijnen zorgen we ervoor dat onze digitale omgevingen toegankelijk zijn voor een breder publiek, met inbegrip van mensen met verschillende handicaps.

Het naleven van deze richtlijnen is niet alleen nodig om te voldoen aan officiële wetgeving, maar het verbetert ook de gebruikerservaring voor alle bezoekers, wat uiteindelijk bijdraagt aan het behalen van je websitedoelstellingen.

Dus of je nu een overheidsinstantie, een bedrijf of een individuele website-eigenaar bent, het implementeren van de WCAG-richtlijnen is een belangrijke stap om bij te dragen aan een meer inclusieve en gebruiksvriendelijke online wereld. Kijk eens kritisch naar je eigen website: Hoe inclusief ben je eigenlijk?

Voldoet jouw systeem aan de WCAG? Gratis consult.

Wil je weten of jouw website voldoet aan de WCAG of heb je vragen? Neem gerust contact op voor een gratis consult van een van onze experts. Mail ons op hello@dharma.nl of bel 033 711 21 23